BLOG

Mobil İmza (e-İmza) Nedir? Nasıl Alınır?

Tarih: 17 Mayıs 2022

Elektronik imza için yeni çağın teknolojisidir benzetmesini yapabiliriz. Yazılı belgelerdeki ıslak imza kadar güvenilir olan elektronik imza, sistem açıklarını kullanan insanları önlemek için geliştirilen bir teknolojidir. İnternet kullanımının hızla artması ve sanal ortamda yapılan anlaşmaların yaygınlaşması ile elektronik imza ivme kazandı. Öncelikle elektronik imza nedir kısaca tanımlayalım. Elektronik imza, 5070 sayılı kanun uyarınca ıslak imza ile eş değer olan bir imza türüdür. Elektronik ortamda bulunan bir belgeye eklenir ve imzalayanın kim olduğu belli olur. Elektronik imza ile ıslak imzanın farkları vardır. Elektronik imza, ıslak imza gibi tek çeşit bir imza değildir; işin için harfler, karakterler ve sembollerden oluşan bir imzadır. Tarafların kimliklerinin doğruluğunu sağlayan bir nevi sayısal veridir. Aslında hukuki anlamda ıslak imzaların hepsi aynı görevi görür ancak veraset, evlenme ya da üçüncü tarafların şahitliğinin gerekli görüldüğü emlak alımı gibi durumlarda e-imza geçerli değildir.

Elektronik imza nasıl alınır?

Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı elektronik sağlayıcılar tarafından verilir. Kurumsal ve bireysel olmak üzere iki çeşit elektronik imza türü mevcuttur. Bireysel elektronik imza nasıl alınır sorusunun yanıtı ile başlayalım. Bireysel elektronik imza için başvuru sahibinin, üzerinde TC kimlik numarası yazan nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi resmi bir kimlik belgesine sahip olması gerekir. Bu belgenin aslı ile birlikte elektronik sertifika taahhütnamesi ve başvuru formunu doldurması gerekir. Kurumsal elektronik imzalar için ise Ticaret Sicil Memurlukları’ndan son 6 ay içerisinde alınmış bir faaliyet belgesi gereklidir. Bu faaliyet belgesinin aslının olması önemlidir. Başvuru sahibinin yine üzerinde TC kimlik numarası bulunan kimlik belgesi sunması gerekir. İmza sirkülerinin fotokopisi, nitelikli elektronik sertifika taahhütnamesi ve başvuru formu gerekli olan evraklardır.

E-imza nasıl kullanılır?

Elektronik imzayı kullanabilmeniz için ilk olarak bilgisayarda satın aldığınız yazılımı kurmanız gerekir. Kurduğunuz program ile sertifikanızla birlikte sisteme giriş yapabilirsiniz. Elektronik imzanın kullanıldığı yerler ile devam edelim. Elektronik imza pek çok yerde ıslak imza gibi kullanılabilir. Sadece yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi emlak alımı, evlilik, veraset ya da intikal gibi durumlarda elektronik imza geçerli değildir. Elektronik imza kamusal ve ticari alanlarda kullanılabilir. Kullanım alanlarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

-ÖSS, KPSS, LES gibi sınav başvurularında

-Kurumlar arası yapılan iletişimlerde

-Sosyal güvenlik uygulamalarında

-Vergi ödemelerinde

-Sağlık uygulamalarında

-İnternet bankacılığında -ki bu elektronik imzanın en yaygın kullanıldığı alanlardan biridir-

-Sigorta işlerinin yürütülmesinde

-Elektronik olarak yapılan e-sözleşmelerde

-Elektronik olarak verilen siparişlerde

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sorularınız
ve talepleriniz için
Bize yazın size biz ulaşalım