BLOG

MRP ve ERP Arasındaki Fark Nedir?

Tarih: 24 Mayıs 2022

MRP’ler (Malzeme İhtiyaç Planlaması), üreticilerin mağazalarını yönetmeleri için harika bir yoldur ve envanter, kapasite planlama ve çizelgeleme özelliklerini içerir. Ancak, ERP’ler (Kurumsal Kaynak Planlama), üreticilerin mağazalarının kontrolünü ele geçirmeleri için daha da iyi bir yoldur.

ERP’ler, bir MRP’nin tüm özelliklerini içeren daha eksiksiz bir yazılım sistemidir, ancak aynı zamanda üreticilerin satışlarını, fiyat tekliflerini ve tahminlerini, müşteri ilişkileri yönetimini, muhasebeyi, insan kaynaklarını, proje yönetimini ve çok daha fazlasını geliştirmesine ve yönetmesine izin verir.

İnsanlar genellikle bu iki terimi karıştırırlar ve nedenini anlamak kolaydır: Kısaltmalar benzerdir ve ERP’ler ve MRP’ler aynı geçmişi paylaşır. Ancak ikisi iç içe geçmiş olsalar da, bunlar iki ayrı varlıktır ve her biri size farklı seviyelerde performans ve yetenekler verecektir. ERP’ler ve MRP’ler arasındaki farkı daha eksiksiz anlamak için aşağıyı okuyun.

MRP = Malzeme İhtiyaç Planlaması

MRP, Malzeme İhtiyaç Planlaması anlamına gelir ve üreticilerin hangi malzemeleri, ne zaman ve hangi miktarlarda ihtiyaç duyduklarını daha kesin olarak hesaplamalarına yardımcı olan bir yazılım çözümüdür. Zamanla MRP’ler daha fazla işlevsellik geliştirdi ve çoğu MRP (MRP II olarak bilinir) artık ayrıntılı kapasite planlaması, çizelgeleme, atölye kontrolü ve diğer hesaplamaları içeriyor. MRP II, size daha iyi verimlilik elde etmek için tahminleri gerçek verilerle karşılaştırma, performansı analiz etme ve süreçleri iyileştirme yeteneği verir. 

ERP = Kurumsal Kaynak Planlaması

Öte yandan ERP, Kurumsal Kaynak Planlaması anlamına gelir ve üreticilerin yalnızca üretimle ilgili değil, tüm işletmeleri genelinde iş süreçlerini otomatikleştirmelerine ve düzenlemelerine yardımcı olacak ek özellikler ve işlevler içeren daha eksiksiz bir yazılım sistemidir. MRP’lerden geliştirilen ERP’ler, üreticilerin envanterlerini ve çizelgelemelerini daha iyi planlamalarına yardımcı olmak için değil, aynı zamanda üreticilere satış, fiyat teklifi ve tahminler, müşteri ilişkileri yönetimi, muhasebe, insan kaynakları, proje yönetimi ve daha pek çok konuda yardımcı olmak için tasarlanmıştır. 

ERP’ler, MRP’lerin ötesine geçer ve işinizin tüm farklı yönlerini tek bir veritabanına bağlayıp entegre ederek, görevleri ve süreçleri düzene sokmanıza ve tüm kuruluşunuz genelinde hatasız bilgi paylaşmanıza olanak tanır. ERP’ler, işletmenizi doğru verilerle güçlendirir ve kuruluşunuz genelinde verimliliği artırmanıza ve maliyetleri düşürmenize yardımcı olur. 

Kısacası, ERP’ler her şeyi yapar, oysa MRP’ler daha çok üretim süreçlerine özgüdür.

MRP’lerin ve ERP’lerin Kısa Tarihi

ERP terimi ilk olarak 1990’larda Gartner Group tarafından kullanıldı, ancak ERP sistemlerinin imalat endüstrisinde derin kökleri vardır ve tarihlerini ilk olarak 1960’larda geliştirilen MRP sistemlerine kadar takip edebilir. 

1960’larda üreticiler, envanterlerini yönetmek, izlemek ve kontrol etmek için daha iyi bir yola ihtiyaç duyduklarını fark ettiler ve bilgisayar teknolojisi, bu gereksinimleri karşılayabilecek noktaya ilerliyordu. MRP veya Malzeme İhtiyaç Planlama sistemleri adı verilen temel yazılım çözümleri, üreticilerin ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirildi. Bu sistemler, üreticilerin envanteri izlemesine ve bakiyeleri uzlaştırmasına yardımcı oldu ve ayrıca çok temel üretim, satın alma ve teslimat işlevlerini içeriyordu.

1970’ler boyunca giderek daha fazla üretici MRP sistemlerini benimsemeye başladı ve sistemlerin kendisi daha karmaşık hale gelmeye başladı. 1980’lerde MRP sistemleri, MRP II (bazen İmalat Kaynak Planlama sistemleri olarak anılır) olarak bilinen sisteme dönüştü. Bu sistemler, orijinal MRP sistemleriyle aynı işlevleri içeriyordu, ancak aynı zamanda, çizelgeleme ve üretim süreçlerini daha iyi yönetebilmelerini sağlayan genişletilmiş özelliklere ve yeteneklere sahipti.

Modern ERP Sistemlerine Gelişmek

1990’larda ilk gerçek ERP sistemleri kullanıma girdi. Bu sistemler, muhasebe, finans ve satış gibi diğer departmanları, özellikleri ve işlevleri içerecek şekilde önceki MRP sistemlerinin temel envanter kontrolü ve üretim süreçlerini daha da genişletti. Bu sistemler, birden fazla süreci, görevi ve departmanları tek bir sisteme entegre ederek, bugün bildiğimiz şekliyle ERP çözümlerine zemin hazırlar.

Günümüzün ERP’leri, işinizin her departmanını ve her yönünü birbirine bağlayan ve güçlendiren tam entegre sistemlerdir. Modern ERP’ler, üreticilere, bir kuruluştaki her departman tarafından erişilebilen, tek bir paylaşılan bilgi veritabanını çalıştıran güçlü, gerçek zamanlı bir araç sağlar. 

Modern ERP çözümleri yalnızca üretim, tedarik zinciri yönetimi ve finans ve muhasebe yeteneklerini içermekle kalmaz, aynı zamanda gelişmiş raporlama ve iş zekası, satış gücü ve pazarlama otomasyonu, CRM yönetimi ve proje yönetimi işlevlerine de sahip olabilir. 

Bir ERP, hem kaynak planlamasını hem de bir bütün olarak çalışmasını optimize etmenin yanı sıra üretkenliği artırarak üreticinin performansını artıracaktır.

Bir ERP Modülü Olarak MRP

Tüm bu ERP konuşmaları arasında, bir MRP’nin bir üretim işletmesi için neler yapabileceğine odaklanmayı kaybetmeyin. MRP’ler size üretim süreçleriniz üzerinde kontrol sağlar ve üretim çizelgeleme, malzeme faturalarını ve envanter yönetimi, makine kapasitesi çizelgeleme, talep tahmini ve kalite güvencesi için güçlü araçlar içerir. ERP’lerin MRP’lerin yerini almadığını ve bazı küçük üreticilerin üretim süreçlerini yönetmelerine yardımcı olmak için yalnızca bir MRP isteyebileceğini ve buna ihtiyaç duyabileceğini belirtmek önemlidir.

Aslında üreticiler için oluşturulan ERP sistemleri, ERP sistemi içinde bir modül olarak MRP’yi içerecektir. Bu şekilde üreticiler, MRP’lerin sunması gereken önemli işlevlerden, özelliklerden ve yeteneklerden tam olarak yararlanabilir, ancak aynı zamanda ERP sistemlerinde bulunan daha geniş işlevlere de erişebilir. ERP sistemleri, işlerini büyüten ve tüm iş süreçlerini yönetmek için daha iyi bir yola ihtiyaç duyan küçük ve orta ölçekli üreticiler için mükemmel iş araçlarıdır. 

Günümüzün ERP’leri de son derece esnektir ve benzersiz iş ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilebilir. ERP satıcıları artık farklı endüstrilerin kendine özgü ihtiyaçlarını ve zorluklarını karşılamak için tasarlanmış çeşitli araçlar, özellikler ve işlevler sunuyor. 

Modern ERP’lerin Gücünden Yararlanmak

ERP’ler gerçekten imalat endüstrisinin beygir gücüdür ve hedeflerinizi gerçekleştirmenize ve işinizi büyütmenize yardımcı olabilir. Bir üretici olarak, bir ERP’nin size sunabileceği esneklik ve özel çözümlerden yararlanmalısınız.

Verimliliği arttırmak

İşleri daha hızlı, daha iyi ve daha tutarlı bir şekilde yapmak, üreticiler için nihai oyundur. ERP’ler, her şeyi daha iyi yapmanıza yardımcı oldukları için mağazanızın verimliliğini artırmanıza yardımcı olur. Örneğin, envanterinizi daha doğru bir şekilde yönetecek ve mağazanızı daha hassas bir şekilde planlayacaksınız. Ve tüm görevlerinizi ve iş süreçlerinizi geliştirerek daha verimli ve üretken bir operasyon haline geleceksiniz.

Daha İyi İşbirliği

ERP’ler, tüm operasyonunuzun aynı merkezileştirilmiş paylaşılan veritabanında çalışmasına izin verir. Bu, personelinizin bilgi ve verileri birbirleriyle hızlı ve kolay bir şekilde paylaşmasını kolaylaştırdığından işbirliğine kapı açar. ERP’ler, bilgi silolarını parçalamanıza ve daha açık, şeffaf ve işbirliğine dayalı bir iş yeri oluşturmanıza olanak tanır. 

Daha Doğru Tahminler

Üreticiler, işinizi daha iyi planlamanıza ve yönetmenize izin verdiğinden, doğru tahmin yapmak çok önemlidir. Bir ERP’nin raporlama işlevlerinden size sağladığı verilerle donanmış olarak, daha iyi bilgilenebilecek, daha iyi kararlar verebilecek ve işiniz için daha iyi tahminler oluşturabileceksiniz.

Azaltılmış İşletme Maliyetleri 

Bir ERP ile hem operasyonel hem de idari maliyetleri azaltacaksınız çünkü tüm operasyonunuzu tek bir merkezi sistemden yürüteceksiniz, yani birden fazla sistem ve ilgili bakım maliyetleri için ödeme yapmanız gerekmeyecek. Ayrıca, ERP’ler mağazanızı bir bütün olarak daha iyi yönetmenize izin verdiğinden, örneğin uzun vadeli kalemleri veya sizi geri bırakabilecek diğer süreçleri daha iyi yöneterek size pahalıya mal olabilecek gecikmelerden kaçınırsınız.

Çözüm

MRP ve ERP yazılım sistemleri çok yakından ilişkilidir. Bununla birlikte, her biri size farklı yetenekler ve performans seviyeleri sunacaktır ve sundukları hizmetlerin kapsamında farklıdır. Hem ERP’ler hem de MRP’ler mükemmel üretim işlevselliği sağlar, ancak asıl soru, üretim süreçlerinden daha fazlasıyla yardıma ihtiyacınız olup olmadığıdır. MRP’ler özellikle üretim süreçlerine odaklanırken, ERP’ler muhasebe, proje yönetimi, iş zekası, satış ve müşteri ilişkileri yönetimi dahil olmak üzere daha geniş bir çözüm yelpazesi sunar. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sorularınız
ve talepleriniz için
Bize yazın size biz ulaşalım